torstai 17. huhtikuuta 2014

Sähköiset kokeet tulevat Lieksan lukioon

Tiistaina Lieksan lukiolle rantautui kouluttajia, jotka opastivat välillä jopa kädestä pitäen, miten tieto- ja viestintätekniikalla voidaan elävöittää oppimista ja opettamista. Opettajamme tekivät useissa aineissa opetusvideoita ExplainEverything -ohjelmalla omaan aineeseen liittyvästä aihepiiristä, kuten esimerkiksi kielioppiasiasta, matematiikan laskusta tai historiallisesta tapahtumasta. Tarkoituksena oli, että kun opettajamme jäävät toukokuun alussa lomautukselle, saisivat opiskelijat kerrattua oppimistaan, kun he opiskelevat itsenäisesti kotonaan. Saa nähdä, ketkä opettajistamme rohkaistuvat jakamaan videoitaan. Tyypillistä opettajille kun on se, että video ei monella opettajalla saavuttanut omia laatukriteereitä, vaan puhuttiin olevinaan liian hiljaa tai änkytettiin. Sivusta seuraajasta nämä videot ovat julkaisukelpoisia.

Tässä esimerkki englannin kieliopin opetusvideosta Youtubessa, joka syntyi ExplainEverything ja iMovie -sovelluksilla:

Relatiivipronominit - Relative Pronouns


Toisen päivän anti oli vielä edellistäkin hyödyllisempi ja suositumpi opettajien keskuudessa. Teimme eri oppiaineisiin sähköisiä kokeita Googlen lomake-palvelulla. Pohjana kokeisiin jokainen opettajamme kävi tutustumassa Digabi-sivustolla oleviin mallikokeisiin tulevista sähköisistä ylioppilaskirjoituksista. Tulevan syksynä lukion aloittavat opiskelijathan kirjoittavat todennäköisesti jonkin oppiaineen jo tietokoneella, joten tässä vaiheessa on niin meidän opettajien kuin opiskelijoiden hyvä harjoitella tulevia kirjoituksia varten.

Päivän suurin anti olikin se, kun lähettelimme toisillemme harjoituskokeita ja sanakokeita, joihin näppikset sauhuten vastailimme kuin suuret asiantuntijat konsanaan. Esimerkiksi äidinkielessä ja biologiassa saimme aikaan hyvät harjoituskokeet, joissa oikeasti mitataan opiskelijoiden soveltamiskykyä oppimastaan sekä tiedonhakua ja sen luotettavuuden arviointia. Biologian kokeesta emme tarjoa näytettä, sillä BI03-kurssin opiskelijat pääsevät tekemään kokeen keväällä ja kirjoitamme sitten kokeen onnistumisesta oman kirjoituksen. Ohessa kuvakaappaus fysiikan kokeen ensimmäisestä tehtävästä.

Englannin sähköisessä kokeessa on ainakin toistaiseksi vielä ongelmana se, että vaikka koetta ei tehdä tekstinkäsittelyohjelmalla, kieliasu tarkistus on selaimessa päällä, eli puhtaita sanakokeita ei pysty tekemään, jos tarkoitus on testata mitä sanoja opiskelija muistaa. Tässä esimerkki englannin kuudennen kurssin harjoituskokeesta, jonka lukion ENA06-kurssin opiskelijatkin pääsevät tekemään harjoituksena ennen varsinaista koetta:

Sähköinen englannin koe

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti