keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Jotain kivaa vikalla tunnilla, jookos?

Joululoman ja minkä tahansa muun loman läheisyys saa seuraavanlaiset lausahdukset yleistymään varmasti joka asteella koulumaailmassa: "Loma alkaa kohta, voitaisko vikalla tunnilla tehdä jotain kivaa?" Mietinpä tässä vaan, että mitähän se "jokin kiva" mahtaa olla? Laulua? Leikkejä? Elokuvia? Levyraati? Pelejä? Maut ovat monet, niin varmasti tässäkin asiassa. Mikä on opesta kivaa, ei ole sitä välttämättä opiskelijan mielestä (opesta opiskelu on kivaa ;)). Mikä on opiskelijasta kivaa, ei ole välttämättä open mielestä tarpeeksi soveliasta/kehittävää/opettavaista/aiheeseen liittyvää. Mitä mahtaisi löytyä ei-kenenkään-maalta?

Tarvitaanko niitä sirkushuveja ylipäänsä vai puserretaanko kaikista viimeinenkin pisara irti ennen lomaa, jotta tauko tuntuisi hyvin ansaitulta? Lukiossa tähän vaikuttaa varmasti aina yhtä yllättäen päälle vyöryvä koeviikko, joka seuraavan kerran vaanii nurkan takana heti tammikuisesta kouluunpaluusta toivuttuamme.

Entäpä, jos kaikki opettajat hyödyntäisivät opetuksessaan viimeisimpiä trendejä, kuten robotiikkaa ja opiskelijoiden peliosaamista, olisiko opiskelijoilla enää tarve kysellä sen "jonkin kivan" perään, vai olisiko opiskelu jo itsessään niin kivaa, ettei muuta haikailtaisi? Vai onko niin, että ihminen haluaa aina jotain lisää, etenkin jotain, mitä ei voi saada? Ja toisaalta: jokaisesta ryhmästä löytyy varmasti myös niitä, joiden "jokin kiva" on esimerkiksi konsolipelien sijasta romaanin kanssa sohvan perälle käpertymistä. Ei-kenenkään-maan tulisi siis olla aika monipuolinen, monimuotoinen ja monimediainen, mutta siltikään ei varmasti joka hetki voisi olla "jotain kivaa".

Ehkäpä se "jokin kiva" onkin jokaisen ikioma asenne kaikenlaista koulussa tapahtuvaa toimintaa kohtaan. Luin seuraavaa joskus jostain seinätaulusta: "A bad attitude is like a broken tyre. You can't get very far without changing it." Voihan niitä asenteita tietysti ainakin yrittää korjata satunnaisella normaalista poikkeavalla "kivalla".

Näissä tunnelmissa hyvää joululomaa kaikille toivotellen,
NiinaKai



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti